Adblocker voor het hele netwerk dankzij de Raspberry Pi  

Adblocker voor het hele netwerk dankzij de Raspberry Pi

Of het nu een smartphone, tablet of pc betreft, met de alleskunner Raspberry Pi blokkeert u alle reclame heel eenvoudig al op routerniveau – en dat alles dankzij een klein opensource-programma genaamd pi-Hole. In deze ‘Hoe doe je dat’ laten we zien waarop u moet letten bij het instellen van de RPi om uw netwerk eindelijk reclamevrij te maken.

Het project

Geschikt voor: Beginners met basiskennis, gevorderden

Benodigde tijd: circa 1-2 uur

Budget: circa 60 euro

Dit heeft u nodig: 1x Raspberry Pi3-set, netwerkkabel (optioneel)

Kan worden uitgebreid met: NAS- en VPN-functies

Dit heeft u verder nog nodig: Beeldscherm, pc-toetsenbord, internetverbinding

Voordelen ten opzichte van gebruikelijke oplossingen

Voordat we beginnen met de daadwerkelijke ‘Hoe doe je dat’, willen we u kort uitleggen wat de voordelen zijn van een adblocker op netwerkniveau ten opzichte van een adblocker via de browser. Het grootste voordeel is dat de reclame niet eerst op uw eindapparaat terechtkomt. Hierdoor daalt het gegevensvolume, uw eindapparaat verbruikt minder resources en de kans op een malwarebesmetting door schadelijke reclame neemt af.

Bovendien biedt pi-Hole de mogelijkheid voor een Call-to-Home-VPN waarmee u altijd en overal reclamevrij kunt werken op al uw mobiele apparaten.

Daarnaast hebt u via de webinterface toegang tot informatieve statistieken over alle aanvragen van de apparaten die zich in het netwerk bevinden en over de algemene netwerkprestaties. Als u dieper op dit onderwerp wilt ingaan, biedt de API u de mogelijkheid om eigen script-projecten te maken met pi-Hole.

Een MicroSD-kaart maken die geschikt is voor opstarten

Afhankelijk van de andere projecten die u hebt gepland met de RPi, moet u eerst een keuze maken uit een van de volgende ondersteunde Linux-versies: Debian, Ubuntu, Fedora, CentOs of Raspbian. Als dit uw eerste project is, raden wij u aan Raspbian te gebruiken; dit is het officieel ondersteunde besturingssysteem. De installatiekopie is verkrijgbaar op de Raspberry Pi-website via Downloads. U kunt hier twee versies downloaden: Raspbian met en zonder desktop. Als u al een gevorderde gebruiker bent en ervaring hebt met Linux, kunt u afzien van een grafische interface, zodat uw setup in het algemeen minder ruimte inneemt. Beginners raden wij aan voor de eerste installatie de Raspbian-installatiekopie met desktop te downloaden. Kopieer vervolgens de installatiekopie met een image writer naar uw MicroSD-kaart.

De Raspberry Pi opstarten en configureren

U kunt nu de MicroSD-kaart in de RPi steken, verbinding maken met de benodigde apparaten en de RPi voor de eerste keer opstarten. Afhankelijk van de door u gekozen distributie wordt u gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord. Voor Raspbian is dat pi/raspberry. Als het bij de eerste poging niet mocht lukken, probeert u dan ‘raspberrz’ als wachtwoord (QWERTZ vs. QWERTY toetsenbordlay-out).

Vervolgens maakt u verbinding met internet. Het is het makkelijkst om de RPi via een netwerkkabel te verbinden met uw router. Om te beginnen met de installatie van pi-Hole, voert u de volgende opdracht in op de console:

curl -SSL https://install.pi-hole.net | bash

Met deze opdracht wordt pi-Hole gedownload en wordt een wizard gestart die u door de installatie leidt. Omdat pi-Hole functioneert als DNS-server, is het belangrijk dat hij voor apparaten in het netwerk altijd bereikbaar is op hetzelfde IP-adres. Daarom wordt u tijdens de installatie gevraagd om aan de RPi een statisch IP-adres toe te kennen. Deze kunt u via de instellingen van uw router beheren en aan apparaten toekennen.

Vervolgens wordt u gevraagd een upstream DNS-server te selecteren. Als u niet zeker weet wat voor u de juiste optie is, vindt u in de wiki van github repositories van pi-Hole alle relevante informatie voor deze beslissing.

We raden u aan om in de verdere installatie zowel de webinterface als logboekregistratie te activeren. Vergeet niet om bij het afsluiten van de installatie het wachtwoord te noteren waarmee u toegang kunt krijgen tot de webinterface.

Om te controleren of de installatie is gelukt, voert u ‘pihole status’ in op de console of roept u de webinterface op.

Eindapparatuur instellen

De belangrijkste stap is nu om in de configuratie van uw router de DNS-server te bepalen. Het exacte verloop van deze stap varieert afhankelijk van uw router en internetprovider. Controleer bij twijfel de handleiding van uw router.

Sommige internetproviders staan niet toe dat u uw eigen DNS-server selecteert. Als dat bij u het geval is, is het mogelijk om de RPi als DNS-server te specificeren op uw eindapparaten. Dit is mogelijk voor alle besturingssystemen voor pc en smartphone. U hebt pi-Hole nu succesvol ingesteld en kunt in de webinterface controleren welke clients er verbonden zijn.

Whitelisting

Als u uw favoriete sites wilt ondersteunen en derhalve het blokkeren van reclame op deze pagina’s wilt vermijden, kunt u via de webinterface afzonderlijke pagina’s aan een whitelist toevoegen. Er bestaat ook een blacklist die niet alleen reclame, maar ook de volledige toegang tot bepaalde sites verhindert. Naast deze beide lijsten biedt de webinterface ook een uitgebreide keuze aan instelmogelijkheden om pi-Hole aan te passen aan uw wensen.

Titelafbeelding: https://de.fotolia.com/id/138241378#

 

Wat vind jij van dit onderwerp? Geef een reactive:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *